900 jaar norbertijnen

abdij van Tongerlo

Het landschapspark de Merode heeft maar liefst twee indrukwekkende norbertijnenabdijen. Daarnaast kom je bij het doorkruisen van het landschapspark nog vele pastorieën, kapellen, molens en boerderijen tegen die in het verleden door de norbertijnen zijn gebouwd. Zij hebben zonder twijfel een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de streek. En niet alleen op religieus vlak.

Genoeg redenen om het 900 jarige bestaan van de norbertijnenorde te vieren die door prediker Norbert van Gennep in 2021 Prémontré werd gesticht. 

De volledige feestkalender is vanaf 1 mei beschikbaar op www.norbertijnenindemerode.be. Hier alvast de activiteiten die in Westerlo gepland zijn:

1 mei - 30 september 
"De heiligen ons voorgegaan ..."
Tentoonstelling over de heiligen van de norbertijnenorde met voorwerpen uit het kunstpatrimonium van de abdij: schilderijen, beelden, liturgische gewaden, prenten enz.
in het da Vincimuseum, abdij Tongerlo

1 juni - 30 september
Kunstroute langs norbertijnenerfgoed in Westerlo

2 - 18 juli
"Ontdek de norbertijnen in de Merode"
Deze tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Ze duidt de invloed van deze religieuze orde op de streek en vertelt over de gebouwen, architectuur en het dagelijks leven. 
in de tiendschuur, abdij Tongerlo

15 juni, 11 juli, 10 augustus
Fietstocht met begeleiding van een gids langs norbertijnenerfgoed in het prinsheerlijke Merodegebied en picknick met streekproducten.

12 augustus
Vertoning van de gereconstrueerde versie van ‘Het leven eener groote abdij’ uit 1930 van Carlo Queeckers met live pianobegeleiding.

2 - 3 oktober
Tentoonstelling van het gildebezit van de Sint-Norbertusgilde en vrije schieting.
gildelokaal, Geneinde 48/1 Tongerlo

24 en 30 oktober
Mindfulwandeling, abdij Tongerlo

Meer info

Toerisme Westerlo
Sint-Lambertusstraat 4
2260 Westerlo
België