900 jaar norbertijnen

900 jaar norbertijnen

Het landschapspark de Merode heeft maar liefst twee indrukwekkende norbertijnenabdijen. Daarnaast kom je bij het doorkruisen van het landschapspark nog vele pastorieën, kapellen, molens en boerderijen tegen die in het verleden door de norbertijnen zijn gebouwd. Zij hebben zonder twijfel een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de streek. En niet alleen op religieus vlak.

Genoeg redenen om het 900 jarige bestaan van de norbertijnenorde te vieren die door prediker Norbert van Gennep in 1121 in Prémontré werd gesticht. 

De volledige feestkalender staat op www.norbertijnenindemerode.be. Hier alvast de activiteiten die in Westerlo gepland zijn:

1 mei - 30 september 
"De heiligen ons voorgegaan"
900 jaar norbertijnenorde, dat vertegenwoordigt niet alleen negen eeuwen boeiende geschiedenis, maar ook een menigte van norbertijnen en norbertinessen die een Godgewijd leven hebben geleid. Sommige onder hen deden dat op uitmuntende wijze en hebben zich op een of andere manier daarin onderscheiden. De orde heeft hun gedachtenis geëerd en blijvend bewaard in de liturgie en in de kunst. 
In deze tentoonstelling kan je met hen kennismaken. Wie ze waren en wat ze deden werd kunstig uitgebeeld in houtsnijwerk of met naald en draad op een kazuifel, op een kelk, schilderij, gravures en prenten enz. De tentoongestelde objecten zijn allemaal afkomstig uit het eigen patrimonium van de abdij van Tongerlo en zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van het da Vincimuseum.

2 mei - 30 september
De abdijgidsen vertellen
De abdijgidsen staan elke zondag klaar om geïnteresseerde bezoekers te begeleiden bij een wandeling op het binnenplein. Een stukje geschiedenis, een kennismaking met het leven van de norbertijnen en verrassende weetjes. Afspraak om 14 uur aan de abdijpoort. Koop vooraf je ticket in onze webshop. 

15 juni - 30 september
Kunstwerken voor 900 jaar norbertijnen
Cursisten van de Academie voor beeldende kunst van Westerlo maakten kunstwerken, geïnspireerd door de norbertijnen. Ze zijn te bekijken op verschillende locaties in Westerlo. 
Haal een flyer met info en locaties bij Toerisme Westerlo of het gemeentehuis of download hem pdf bestandFlyer kunstroute (1.52 MB).

3 - 18 juli
"Ontdek de norbertijnen in de Merode"
Deze tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Ze duidt de invloed van deze religieuze orde op de streek en vertelt over de gebouwen, architectuur en het dagelijks leven. 
in de tiendschuur, abdij Tongerlo

15 juni, 11 juli
Fietsen in het spoor van de norbertijnen in het prinsheerlijke Merodegebied
Een gids neemt fietsers mee voor een boeiende tocht tussen de norbertijnenabdijen van Tongerlo en Averbode. Onderweg geeft de gids uitleg over het erfgoed van de norbertijnen in het Merodegebied. De unieke fietstocht komt langs enkele pastorieën en hoeves. Fietsend door het groene en bosrijke landschap maken de deelnemers op een aangename en recreatieve manier kennis met de betekenis en invloed van de norbertijnen bij de ontwikkeling van het Kempense landschap.
In de "Lekdreef" in Averbode er een pauze voor een ijsje. Na de rit genieten de deelnemers van een smakelijke picknick met streekproducten in de tuin van Toerisme Westerlo. Mogelijkheid om een stads- of elektrische fiets te huren. Koop op voorhand je ticket.

10 augustus
Fietsen in het spoor van de norbertijnen in het prinsheerlijke Merodegebied
Een gids neemt fietsers mee voor een boeiende tocht langs de norbertijnenabdij van Tongerlo en hoeves en pastorieën van de norbertijnen en het Merodegebied. Fietsend door het groene en bosrijke landschap maken deelnemers op een aangename en recreatieve manier kennis met de betekenis en invloed van de norbertijnen bij de ontwikkeling van het Kempense landschap.
Onderweg is er een pauze voor een ijsje en een korte kennismaking met de Beeldentuin van Hugo Voeten. Na de rit is er voor elke fietser een smakelijke picknick met streekproducten in de tuin van Toerisme Westerlo. Mogelijkheid om een stads- of elektrische fiets te huren. Koop op voorhand je ticket.

12 augustus
"Het leven eener groote abdij"
Vertoning van de gereconstrueerde versie van ‘Het leven eener groote abdij’ uit 1930 van Carlo Queeckers met live pianobegeleiding.
Hij maakte deze film over de abdij van Tongerlo die in 1929 zwaar beschadigd werd door een brand. Het werd een zwart wit stomme film met de plaatselijke bevolking en de paters van Tongerlo in de hoofdrol.  De film was te zien in heel wat plaatsen in België en Nederland. De opbrengst hielp mee om de schade aan de abdij te helpen herstellen.
In de tuin van Torenhof, tegenover de abdij van Tongerlo. Openlucht filmvertoning. 21.30 uur

2 - 3 oktober
Sint-Norbertusgilde toont haar schatten
De Sint Norbertusgilde-Tongerlo toont op 2 en 3 oktober haar gildebezit in het gildelokaal, gelegen Geneinde 48/1 Tongerlo. De tentoonstelling wordt opgesteld in het kader van de viering van 900 jaar norbertijnen en is te bekijken van 14 tot 19 uur.
e gilde heeft in 1630 van Abt Diederik Verbraken van de norbertijnenabdij Tongerlo, de gildekaart in ontvangst mogen nemen. Door de jaren heen was de gilde altijd nauw verbonden met de abdij. Bij allerhande manifestaties kon de gilde genieten van de gastvrijheid van de abdijgemeenschap.

De Norbertusgilde beoefent het karabijnschieten. Op 2 en 3 oktober organiseert ze een vrije schieting. Vanaf 14 jaar mag iedereen zijn kans wagen. Men mag zijn eigen wapen meebrengen of de wapens van de gilde gebruiken.
Meer informatie staat op www.stnorbertus-gilde.be en op facebook: Sint-Norbertusgilde Tongerlo.

24 en 30 oktober
(F)luisterwandelingen
Even tot jezelf komen gaat vanzelf in de schaduw van de abdij van Tongerlo. Stil staan bij de omgeving, de stenen van de abdij, de natuur. Luisteren naar de stilte, inspirerende teksten en betoverende klanken van klankschalen. Gratis deelname. Bestel vooraf je ticket in onze webshop.
zondag 24 oktober van 9.30 tot 11.30 uur
zaterdag 30 oktober van 15.30 tot 17.15 uur, mogelijkheid om de vespers bij te wonen
abdij Tongerlo

Meer info

Toerisme Westerlo
Sint-Lambertusstraat 4
2260 Westerlo
België