De 5 beste tips voor je (school)uitstap

gemeentehuis kasteel

Soms is de inspiratie voor een leerrijke (school)uitstap gewoon even op.
Geeft niets, kan iedereen wel eens overkomen.

En dan zijn wij er voor je, met dit handige lijstje. Want wie weet hoeft het niet alleen maar educatief te blijven. Misschien mag het ook wel eens speels, amusant of zelfs te gek worden ...

 

In het voorjaar van 2022 opent een gloednieuw belevingspad in de Beeltjens. Een parcours met keitoffe educatieve- en speelelementen. Meer kunnen we nu nog niet verklappen. Nog effe geduld. Maar dat bengels (en ouders en grootouders) zich er kostelijk gaan amuseren daar zijn we zeker van. 

 

Precies 900 jaar geleden viel Sint-Nortbertus van zijn paard toen de bliksem vlak voor hun neus insloeg. Hij zag - letterlijk - het licht en stichtte al snel de norbertijnenorde. Een tiental jaar later verscheen er ook een norbertijnenabdij in Tongerlo. En hier leven vandaag nog altijd zijn volgelingen.
Hoe belangrijk was die abdij vroeger?
Wat doen de paters vandaag?
Waarvoor diende de tiendschuur?
Dat zijn maar enkele vragen waarop je een antwoord krijgt tijdens je rondleiding op het binnenplein ...

 

Pik het verhaal van de wind op in de Beddermolen. De omgeving rondom deze windmolen, met staande wip, molenaarswoning, schuur, bakhuis, en velden heeft al meer dan 300 jaar dezelfde indeling.
Wil je de molen aan het werk zien? Reserveer dan een rondleiding met de molenaars. Bij voldoende wind doen ze hem ook draaien en malen. 

 

Vanaf begin 2022 kan je op tijdreis in het Heemmuseum om te leren hoe de (school)dagen van je betovergrootouders eruit zagen ...
Hoe zag een klas er vroeger uit? Wat kon je kopen in het kruidenierswinkeltje? Ontdek het in Westerlo! 
Groepen kunnen een bezoek reserveren aan dit mini-Bokrijk aan de kerk van Oevel-Westerlo.

 

Binnen kijken in het kasteel van Jeanne de Merode
Heb jij al eens gedroomd dat je mocht binnen kijken in een echt kasteel?
Voor kinderen van de lagere school (7-12 jaar) staat in het kasteel van gravin Jeanne de Merode een verkleedkoffer klaar … 
Eenmaal omgetoverd tot architect, dienstmeid, gravin of een andere kasteelbewoner start een speelse, interactieve rondleiding met een boekje vol opdrachten.
Reserveer een gids voor je klas of boek je deze uitstap liever als verjaardagsfeest?

collage