Negen Merodegemeenten

picknick familie

Westerlo is de Merodegemeente bij uitstek en de ideale uitvalsbasis om de rest van deze prinsheerlijke streek te bezoeken.

Diest

Diest is een charmant provinciestadje met een prachtig begijnhof,
toffe winkelstraten en gezellige, groene plekjes langs het water.

Tessenderlo

Gerhagen in Tessenderlo was het allereeste Vlaamse stiltegebied met kwaliteitslabel. Samen met de Merodebossen vormt het één van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Vlaanderen. Het Bosmuseum verklapt er je alle geheimen van de bosdieren ... en ook alle praktische info over het domein en Landschapspark de Merode.

Laakdal

Ooit was Laakdal de draaischijf van de klompennijverheid. Vandaag staat de klomp centraal in het Klompenmuseum. Bij het klompenbelevingspad kan je klauteren en klimmen ...
op klompen natuurlijk.

Scherpenheuvel

Al van ver zie je de koepel met vergulde sterren van de basiliek van Scherpenheuvel, nog altijd een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van België. En al even beroemd: de lekkere pepernoten en noppen.

Geel

Geel is onlosmakelijk verbonden met de legende van Dimpna en de gezinsverpleging. In het Gasthuismuseum komt de legende opnieuw tot leven en kom je alles te weten over deze unieke vorm van verpleging van geesteszieken.

Aarschot

Aarschot mag zich zonder veel schroom de beeldenstad van het Hageland noemen. In het stadscentrum en de deelgemeenten staan tientallen meesterwerken. Met de beeldenwandeling ontdek je Aarschot op een andere, beeldige manier.

Hulshout

De trots van Hulshout is ongetwijfeld Hof ter Borght, een classisistisch landhuis met orangerie en druivenserre in een prachtig park langs de Grote Nete. Momenteel ondergaat het gebouw een grondige restauratie en wordt er gezocht naar een herbestemming.

Herselt

In Herselt kan je uren wandelen in Hertberg, de bossen waar ook schrijver Willem Elsschot regelmatig terug te vinden was. In Blauberg, deelgemeente van Herselt, verwijst het standbeeld Kaas naar een van zijn beroemste romans.

 

Ook interessant voor jou

Neem eens een kijkje op de websites van
onze buren van landschapspark de Merode.