Beddermolen

Molensteen van de beddermolen

De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden aan de norbertijnenabdij van Tongerlo. Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535, maar hij is ongetwijfeld veel ouder. De abdij bouwde een nieuwe windmolen in 1683. Deze molen brandde af in 1723 en onmiddellijk vervangen door een nieuwe houten standaardmolen met open voet. Als gevolg van de Franse overheersing in 1796 werd de windmolen verkocht. Toen de molenaar in 1948 op rust ging, begon de molen te vervallen. De nieuwe eigenaar restaureerde de molen in 1963, maar enkele jaren later brandde de molen af. Hij werd opnieuw opgebouwd, maar kreeg geen binnenwerk. 

Foto Kempens Landschap

De Beddermolen en de omgeving hebben een grote erfgoedwaarde. De windmolen, de staande wip, de molenaarswoning met schuur, het bakhuis, de wegenis en de vorm van het weiland is niet veranderd ten opzichte van de vermelding op de kaart van 1719.  Sinds 22 augustus 2011 is de Beddermolen  opnieuw opgenomen op de lijst van beschermde monumenten. 

In 2010 kocht Kempens Landschap vzw de beddermolen. Sinds de restauratie in 2017 is de molen weer maalvaardig. In december 2014 werd de site rond de molen eigendom van de gemeente Westerlo en in erfpacht gegeven aan Kempens Landschap vzw, die het molenhuis, de schuur en de bijgebouwen restaureerde. 

Het domein kreeg een multifunctionele en gemeenschapsvormende invulling met  ruimten voor lokale verenigingen en evenementen. Er is ook een vakantiewoning met alle comfort  en een moderne inrichting voor 10 personen. Voor info en reservaties klik hier.

Elke eerste en derde zondag van de maand is de Beddermolen open tussen 13 en 17 uur. Bij voldoende wind doen de molenaars hem ook draaien en malen. Wil je de molen op een ander tijdstip aan het werk zien? Reserveer dan een rondleiding met de molenaar.

Beddermolen copyright Ilse Prinsen
In deze kortfilm laten we de wind aan het woord. Wedden dat je na het bekijken meteen zin krijgt om de Beddermolen te bezoeken?
Beddermolen
Beddermolen
Molenwijk 74
2260 Westerlo
België

Ook interessant voor jou