Beddermolen

Molensteen van de beddermolen

De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden aan de norbertijnenabdij van Tongerlo. Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535. De abdij bouwde een nieuwe windmolen in 1683. Deze molen brandde af in 1723. Hij werd onmiddellijk vervangen door een nieuwe houten standaardmolen met open voet. Als gevolg van de Franse overheersing in 1796 werd de windmolen verkocht. Toen de molenaar in 1948 op rust ging, begon de molen te vervallen. De nieuwe eigenaar restaureerde de molen in 1963, maar enkele jaren later brandde de molen af. Hij werd opnieuw opgebouwd, maar kreeg geen binnenwerk. 

Foto Kempens Landschap

In 2010 kocht Kempens Landschap vzw de beddermolen aan. Sinds de restauratie in 2017 is de molen weer maalvaardig en elke eerste en derde zondag van de maand open voor publiek. De Beddermolen en de omgeving hebben een grote erfgoedwaarde. De windmolen, de staande wip, de molenaarswoning met schuur, het bakhuis, de wegenis en de vorm van het weiland is niet veranderd ten opzichte van de vermelding op de kaart van 1719.  Sinds 22 augustus 2011 is de Beddermolen dan ook opnieuw opgenomen op de lijst van beschermde monumenten. 
In december 2014 besliste de Westelse gemeenteraad om de site rond de molen na aankoop in erfpacht te geven aan Kempens Landschap vzw, die zal instaan voor de restauratie van het molenhuis, de schuur en de bijgebouwen. Het domein wordt multifunctioneel en gemeenschapsvormend ingezet met ruimten voor lokale verenigingen en evenementen. Het geheel wordt opengesteld voor het publiek met groepslogies en een afzetpunt/winkeltje voor streekproducten en ook het Merodesecretariaat wordt ondergebracht in de gebouwen van de Beddermolen.
Sinds 15 oktober 2017 is de Beddermolen in Tongerlo elke eerste en derde zondag van de maand open tussen 13 en 17 uur. Bij voldoende wind doen de molenaars hem ook draaien en malen. Wil je de molen op een ander tijdstip aan het werk zien? Reserveer dan een rondleiding met de molenaar.

Beddermolen copyright Ilse Prinsen
In deze kortfilm laten we de wind aan het woord. Wedden dat je na het bekijken meteen zin krijgt om de Beddermolen te bezoeken?
Beddermolen
Beddermolen
Molenwijk 74
2260 Westerlo
België

Ook interessant voor jou